Skip to main content
 • nl
 • en
 • fr
 • Meeting voor Mon

  27 juli 2024

  Wie was Mon?

  Onze jaarlijkse Meeting voor Mon is een warm eerbetoon aan Mon Vanden Eynde, ontegensprekelijk de meest succesvolle trainer die onze club, en eigenlijk de Belgische atletiek als geheel, ooit heeft gehad. Hij loodste topatleten als Gaston Roelants, Miel Puttemans, André Dehertoghe en Ivo Van Damme naar meerdere Olympische medailles en Europese en wereldrecords.

  Mon was gepassioneerd bezig met zijn atleten, en niet van achter zijn bureau. Hij was steevast op het terrein te vinden, zowel op de piste als in het bos. Samen met zijn goede instincten en gebalanceerde trainingsprogramma bereikte hij de top van de atletiek. Andere trainers kwamen uit binnen- en buitenland om te leren van Mon, en atleten uit de hele wereld wilden door hem getraind worden. Het is geen misplaatste trots om te zeggen dat tussen 1962 en 1976 de wereldtop van het afstandslopen zich in Leuven bevond dankzij Mon Vanden Eynde.

  Onder Mons begeleiding behaalde Gaston Roelants een 4de plaats op de Olympische Spelen in Rome in 1960 en won hij de gouden medaille vier jaar later in Tokio. André Dehertoghe oversteeg zijn potentieel op de 1500 meter, Emiel Puttemans won zilver op de olympiade van München in 1972, en Ivo Van Damme bracht twee zilveren medailles terug uit Montreal in 1976. En dan zijn er nog alle Europese en wereldrecords die scherper werden gesteld.

  Mon durfde ook te innoveren, en was vaak aan het denken en studeren om zijn trainingsprogramma’s te vernieuwen en verbeteren. Zo voorspelde hij dat atleten tijdens de 3000 meter steeple ooit de waterbak zouden nemen zonder de hindernis te raken, en deed hij proeven om te zien of de positie van de start- en aankomst op de piste invloed had op de 400 meter.

  Intussen was Mon gepromoveerd tot doctor in de Lichamelijke Opvoeding en benoemd tot professor in het ILO (Instituut voor Lichamelijke Opvoeding, nu de Faculteit Lichamelijke Opvoeding en Kinesitherapie), waar hij een reputatie opbouwde van opvallende uitspraken. Zo was er zijn gekende vraag ‘Wat is een trainer?’ Gevolgd door het even verrassende antwoord: ‘Een trainer moet er zijn’.

  Het overlijden van Ivo Van Damme in 1976 had Mon erg aangegrepen. In 1989 werd ook hij – en al even onverwacht – geroepen voor de laatste tocht. Een groot trainer en een goed man had de laatste eindmeet bereikt.
  Met de Meeting voor Mon willen wij deze grootheid van onze club en de atletiek in onze herinnering houden op de manier die hij zelf het liefst had gewild: met een feest van de atletiek.